… postavy plnící tento úkol si při jeho vyhodnocení počítají celkovou „sílu“ namísto celkové „vůle“. Nepřátelé a lokace v oblasti odhalení stále používají „ohrožení“.

… se objevuje na některých kartách cílů pro připomenutí, že je třeba otočit další kartu z balíčku setkání a připojit ji k dané kartě cíle, když je tato odhalena a umístěna do oblasti odhalení. Kartu cíle nelze získat, dokud je k ní připojena další karta setkání. Jakmile se hráči vypořádají s tímto setkáním, odhodí jej a v oblasti odhalení zůstává karta cíle, dokud není získána. Pokud je další karta setkání, kterou máte připojit ke kartě cíle s klíčovým slovem „hlídaný“, také karta cíle, umístěte ji také do oblasti odhalení (s případnou další připojenou kartou) a pro připojení k původní kartě cíle využijte další kartu z balíčku setkání.

Ohrožení na kartách nepřátel a lokací připojených k hlídaným kartám cílů se přičítá do celkového ohrožení, dokud je nepřítel „ lokace v oblasti odhalení. S kartou setkání připojenou k hlídanému cíli se vypořádáte v závislosti na jejím typu následujícím způsobem:

  • Nepřítel – opustí hru, když je poražen nebo odstraněn na základě jiné karty.
  • Lokace – opustí hru, když je prozkoumána nebo odstraněna na základě jiné karty.
  • Zrada – efekt zrady se vyhodnotí, nebo je zrušen (karty zrady jsou vždy vyřešeny ihned, jakmile jsou odhaleny).

Jakmile jsou vyřešeny všechny karty připojené k hlídanému cíli, hráči mohou tento cíl nárokovat po splnění podmínek uvedených v jeho textu.

… nepřítel s klíčovým slovem Houževnatost si sníží míru poškození o X pokaždé, kdy má utrpět jakékoli poškození.
… tyto karty ignorují efekty všech herních karet, tj. efekty herních karet nemohou přímo ovlivnit takovou kartu ani se jí nějak týkat. Toto se týká např. poškozování nepřátel, umisťování žetonů postupu, změna textu nebo údajů na kartě, přesun karty, střetnutí s nepřítelem, putování do lokace nebo odhození karty. Avšak karta imunní vůči efektům herních karet může být ovlivněna normálními herními efekty, jako např. umístění žetonů postupu po úspěšném plnění úkolu, střetnutí s nepřítelem ve fázi setkání nebo poškození z útoku postavy.
… postavy, účastnící se útoku na základě klíčového slova „střelec“, jej nemohou poškodit. Pokud se postava s vlastností střelec účastní útoku jiný způsobem, pak nepřítele může poškodit a její útoky platí.
… nepřítele s vlastností Kapitán je pro vítězství ve hře nutné porazit. Tyto nepřátele nelze odstranit ze hry jinak, než je zabít, tj. efekty karet, které by jinak zamíchaly daného nepřítele do balíčku setkání nebo jej odstranily ze hry, nebudou mít v dané etapě na tohoto Kapitána vliv.
… je-li karta s klíčovým slovem „lukostřelba“ ve hře, hráči musí na začátku fáze boje přidělit postavám poškození, které je rovno uvedené hodnotě X. Toto poškození může být uděleno postavám libovolného hráče a může být rozděleno mezi hráče, jak uznají za vhodné. Pokud se hráči neshodnou, jak toto poškození rozdělit, rozhodne o tom první hráč. Je-li ve hře více karet s klíčovým slovem „lukostřelba“, jejich efekt se sčítá. Pamatujte, že “„obrana“” poškození z lukostřelby neblokuje.

… když je v kroku odhalení, ve fázi úkolu nebo přípravy hry, odhalena karta setkání s klíčovým slovem „nápor“, odhalte z balíčku setkání ještě 1 další kartu.

Pozor klíčové slovo Nápor, se vyhodnocuje pouze ve Fázi úkolu /Quest Phase/ nebo při startovním nastavení hry.

… nepřítele s tímto klíčovým slovem nelze zničit běžným poškozením, i kdyby byl počet žetonů poškození stejný jako počet jeho životů.
… postavy plnící tento úkol si při jeho vyhodnocení počítají celkovou „obranu“ namísto celkové „vůle“. Nepřátelé a lokace v oblasti odhalení stále používají „ohrožení“.

… postava může mít připojeny max. 2 doplňky s tímto klíčovým slovem, jinak je musí odhodit do odhazovacího balíčku.

Pozn. Hra neřeší o jaké vybavení se jedná (pokud to není v rozporu s jiným pravidlem). Např. Gimli může mít zaroveň vyloženou 2x Zbroj z Citadely a získat tím +8 životů.

… hráči (jako skupina) musí odhodit uvedený počet zdrojů ze zásob svých hrdinů. Pokud hráči nemají dostatek zdrojů, musí odhodit tolik, kolik mají.

… když lokace s tímto klíčovým slovem vstoupí do hry, vezměte z vrchu balíčku podsvětí X karet a umístěte je lícem dolů na hromádku pro danou lokaci. Když lokace opustí hru, případné karty na hromádce umístěné pod ní se odhalí a přidají do oblasti odhalení. Když se má karta z balíčku podsvětí odhodit, umístěte ji na odhazovací balíček setkání. Pokud je z balíčku setkání odhalena karta s klíčovým slovem Podsvětí, avšak v balíčku podsvětí nezbyly již karty, nemá toto klíčové slovo žádný efekt.

… když nepřítel s tímto klíčovým slovem vstoupí do hry, musí každý hráč (počínaje prvním hráčem a poté ve směru hodinových ručiček) provést s tímto nepřítelem kontrolu střetnutí. Pokud se daný nepřítel tímto způsobem s někým střetne, další kontroly střetnutí už neprovádějte.
… nepřítel s regenerací si v každém kole ve fázi obnovení (před akcemi hráčů) vyléčí uvedené množství poškození.

… postava s tímto klíčovým slovem, může být obránce i proti nepřátelům, kteří se střetli s jiným hráčem. Hráč postavu vyčerpá a vyhlásí ji jako obránce.

… postava s tímto klíčovým slovem, může vyhlásit útok proti nepřátelům, kteří jsou ve střetu s jiným hráčem. Hráč postavu vyčerpá a vyhlásí ji jako útočníka.

Pozn. Hra nerozlišuje, co může Střelec k útoku použít (pokud to není v rozporu s jiným pravidlem). Např. Legolas může během jednoho Střeleckého útoku zároveň využít a započítat si bonusy z Čepel z Gondolinu + Ostří z Roklinky + Nenápadný útok).

Trvalý efekt je nevyhnutelný efekt, který hru ovlivňuje neustále, dokud je karta s tímto efektem ve hře. Na rozdíl od akcí, reakcí a povinných efektů není trvalý efekt uváděn tučným písmem.

Trvalé efekty ovlivňují hru stále a je tak důležité, aby hráči neustále během hraní věnovali těmto efektům pozornost.

Hráči si například musí zapamatovat, že pokud je „Začarovaný potok“ aktivní lokací, nemohou si brát karty ze svých balíčků.

Kdykoli odhalíte kartu setkání s klíčovým slovem Úkryt X, hráč, který kartu odhalil, musí vyhodnotit úspěšnost úkrytu před vyhodnocením dalšího textu na kartě.

Hráč vyčerpá libovolný počet svých postav a sečte jejich vůli.
Po té odhalte X karet z balíčku setkání a sečtěte míru ohrožení.
Pokud je celková vůle těchto postav stejná nebo vyšší než je míra ohrožení odhalených karet, úkryt byl úspěšný.

Úkryt přerušuje probíhající kolo a je možné využít akce:

– vyčerpání postav + akce
– tažení karet setkání
– akce
– vyhodnocení úkrytu
– akce
… dále hra pokračuje jako obvykle.

… pokud má hráč ohrožení 20 a méně, vyvolávací cena karty je snížena o X zdrojů.

… když do hry vstoupí lokace s klíčový slovem vesničané nebo je odhalena karta úkolu s tímto klíčovým slovem, umístěte na danou kartu určený počet zdrojů. Žetony zdrojů takto umístěné na lokaci nebo úkol jsou žetony vesničanů. Žetony vesničanů nejsou zdroje.
… některé karty nepřátel a lokací poskytují při jejich poražení či průzkumu vítězné body. Jakmile taková karta opustí hru, jeden z hráčů si tyto karty shromažďuje u sebe a na konci tyto karty se počítají do celkového skóre.

… každý hráč si musí zvýšit svoji hodnotu ohrožení o uvedenou hodnotu zatracení X.

Pozor klíčové slovo Zatracení, se vyhodnocuje pouze ve Fázi úkolu /Quest Phase/ nebo při startovním nastavení hry.

… když je zahrána karta s tímto klíčovým slovem, každý hráč, si musí zvýšit svoji úroveň ohrožení o X.

… tyto efekty jsou vyvolány pouze pomocí jiných karet a nejsou nijak vázány na fázi nebo konkrétní časový okamžik ve hře.